Renk körlüğünün nedenleri nelerdir?
Ana renkleri doğru ayırt edebilmek (kırmızı,yeşil ve mavi) gözünüzün sahip olduğu renk görme yeteneği ile ilgilidir. Renklerin doğmasına sebep olan ışık, insan gözüne kornea tabakasından girerek retinada bulunan renk görme hücrelerinin bulunduğu lens’ten ve bu bölgede bulunan dokulardan geçerek, görme hücrelerinde bulunan kimyasal bileşenler renkleri ayırt edebilmek için verileri optik sinirler vasıtası ile beyine gönderir.
Eğer renk görme eksikliğiniz yok ise çok farklı renkleri ve bu renklerin karışımlarını hatasız olarak ayırt edebilirsiniz. Eğer renk görme hücrelerinizde, renk konilerinde bir kimyasal eksiklik var ise ana renklerden sadece ikisiniz görebilirsiniz.
Renkleri eksik algılamanın bilinen bir kaç nedeni vardır;
Renk görme eksikliği kalıtımsal bir hastalıktır. Genelde anne hatalı kromozomu erkek çocuğuna aktarmaktadır. Erkeklerde daha sık görülmesinin nedeni budur.
Geçirilen hastalıklar: Bazı neden olabilir koşullar dejenerasyonu olan şeker hastalığı, glokom, maküla, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, kronik alkolizm, lösemi ve anemi gibi bazı hastalıklar renk görme algısını değiştirebilmektedir.
İlaçların kullanımı: Bazı psikolojik sinirsel hastalıklar ve enfeksiyonlar, disfonksiyon, renk görmede eksikliğe yol açabilmektedir. Bazı kalp hastalıklarının tedavisinde ve yüksek tansiyon tedavilerinde kullanılan ilaçlarda renkleri eksik görmeye neden olmaktadır.
Yaşlılık: Göz merceğinin yaşlılığa bağlı olarak eskimesi ve sararması sebebi ile renk görmede eksiklik yaşanabilir. Renk görme eksikliği yaşlılığın doğal bir parçası olarak gelişebilmektedir.
Kimyasallar: Disülfür ve gübre (karbon) bulunan işyerlerinde güçlü kimyasallara maruz kalan kişilerde renk görme eksikliği görülebilir. Güçlü kimyasallara maruz kalan kişilerde olabilecek renk görme eksikliği zaman içinde giderilebilir.