Renk görme eksikliği veya renk körlüğü bulunan hastalara renk görme gelişimine yardımcı olabilmek için ilk önce renk körlüğünün ve renk görme eksikliğinin tespit edilmesi gereklidir. Bildiğiniz üzere Renk körlüğünün giderilmesi için göze giren ışık dalga boylarının değiştirilmesi esastır. Normal renk görme kapasitesi dalga boyları 380 ile 780 nanometre arasında değişmektedir. Reseptörlerin optik sinirlere farklı dalga boylarını göndererek, reseptörlerde bulunan kimyasalların doğru elektrik akımını üretmesi için kromojen lenslerde ışık dalga boyunu değiştirici filtreler bulunmaktadır.
İnsan gözünde bulunan 3 renk konisi normal şartlarda aşağıda bulunan ışık dalga boylarında renkleri algılar ve tam renk görmeyi sağlar.
Kromajen lens deneme seti ile yapacağınız lens denemelerinde beklenen renk körü hastayı doğru dalga boyuna ulaştırmak için filtre kapasitesini artırarak veya azaltarak doğru renk algılamasını sağlayabilirsiniz. Seçilecek uygun kromajen filtre ile birlikte renk körü hastada renk algısı değişecektir. Uygun kromojen lens seçiminde ischihara testi yardımcı olabilir. Kromojen lenslerde bireysel uyum esatır. Bu sebeple renk körü hastanın iris çapı ve kornea temel eğrisi dikkate mutlaka alınmalıdır. Yanlış temel eğri ve dia seçiminde kromojen lensler renk görmeyi sağlayabilir ancak, görmede bulanıklığa ve kullanım konforsuzluğuna yol açarak eksik vizyon sağlayabilir. Kromojen lensler korneaya dar bir şekilde montaj uygulanırsa, lens hareketsiz ve göz yaşı akışına izin vermemektedir. Bu durumlarda oksijen iletimi sorunları ve yeterli korneal nemlilik sağlanamaz.
Kromajen lens uygulamasında amaç lens’te en ideal renk filtresi, ideal temel eğri ve çap seçimi ile mümkün olabilmektedir. Uygulanan kromojen lens’in gözdeki ideal hareketleri gözlenmeli ve tespit yapılmadan önce 10 ile 20 dakika arasında gözde kullandırılmalıdır.