Dünya genelinde renk körlüğü’nün görülme sıklığı nedir?
Kırmızı yeşil renk körlüğü veya renk görme eksikliği genellikle erkeklerde ortaya çıkmaktadır. Daha çok erkeklerin renk körü olmasının temel sebebi, genetik olarak hatalı kromozomu taşıyısı anneden aldıkları içindir. Genetik olarak hatalı geni taşıyan annenin erkek çocuğunun % 50 gibi yüksek bir ihtimal ile renk körü olma olasılığı bulunmaktadır. Genel olarak erkeklerin % 8′ inin renk körü olmasının sebebi budur. Hatalı gen mutasyonunu taşıyan anne sadece taşıyıcı olduğu için erkeklerin % 8′ inin renk körü olduğu ispatlanmış bir gerçektir. Renk körlüğünün en sık yaşanan çeşidi olan kırmızı yeşil renk körlüğü, renk körlüğü çeşitleri arasında % 95 görülme sıklığına sahiptir. İstatistikler Erkeklerin % 8 inin renk körü olduğunu göstermektedir.
Çok nadir görülebilen bir renk körlüğü çeşidi olan mavi sarı renk körlüğü mavi renk körlüğü olarak adlandırılmaktadır. Renk körleri arasında yapılan araştırmalarda mavi sarı renk körlüğünün yaygınlığı % 2 ile % 4 arasındadır. Mavi Renk körlüğünün de aynı kırmızı yeşil Renk körlüğünde olduğu gibi nedeni gen mutasyonudur. Mavi sarı Renk körlüğünde anne taşıyıcı rol oynayarak mavi renk körlüğü ile ilgili hatalı kromozomu erkek çocuğuna vermektedir. Başka sitelerde bulunan renk körlüğü ile ilgili mavi renk körlüğünün görülme sıklığı % 5 veya daha fazla olarak gösterilmiş olsada maalesef bu veriler gerçeği yansıtmamaktadır.
Monokromatik renk eksikliği siyah beyaz görme ise en nadir yaygın olan renk körlüğü çeşididir. Siyah beyaz Renk körlüğünün görülme sıklığı tüm dünya nüfusu içinde milyonda bir olarak rastlanabilmektedir.
Renk körlüğü ve Renk görme Eksikliği (Erkekler)İstatiktik Bilgileri Tüm Dünya Nüfusu İçin Dağılım
- Kırmızı yeşi renk körlüğü (Erkekler) Dünya nüfüsu geneli yaygınlığı % 8 ile % 10 arasında
- Kırmızı yeşi renk körlüğü (Erkekler) Avrupa Geneli % 8
- Kırmızı yeşi renk körlüğü (Erkekler) Asya % 5
- Kırmızı yeşi renk körlüğü (Erkekler) Afrika % 4.5
- Monokromatik renk körlüğü %0.00001
Türkiye Renk Körlüğü İstatistik Bilgisi: Diskromatopsi %8
Renk körlüğünün kendi arasında çeşitlerine göre görülme sıklığı
Deuteranopia yeşil ayrımını yapan renk reseptörlerinin, yeşil rengine duyarlı hücrelerin eksikiği veya olmaması durumu %11, Protonopia kırmızı renge duyarlı olan (Renk Hücre Reseptörü) koni hücresinin olmadığı bir durum % 12, Tritanopia renk görme ve algılamada sadece iki koni hücresine sahip ise %0.0001’dir