Renk körlüğü tedavisi nedir?
Maalesef Renk körlüğünün yani kalıtsal Renk körlüğünün bir tedavisi yoktur. Ancak renk görme eksikliği varsa renk körlüğü lensi, kromojen lens, veya renk körlüğü gözlükleri ile renk körünün göremediği renkler parlak bir hale gelebiliyor. Böylelikle renk körlüğü gözlük veya kontakt lensler ile giderilebiliyor. Renk körünün yardımcısı renk körlüğü gözlükleri ve kromojen lenslerdir.
Erkeklerde % 8, kızların ise % 1’den daha az renk körlüğü problemi olduğunu şu ana kadar yapılan renk körlüğü istatistikleri göstermektedir. Genetik olarak seyreden renk körlüğü, genetik durumun dışında, yaşlılığa bağlı katarakt ve göz içi lensinin sararmasından dolayı renk görme kalitesi düşebiliyor. Kullanılan bazı ilaçlar da renk görmede sorun çıkarabiliyor.
Renk körlüğünün tedavisi için hiç bir yöntem bulunmamaktadır. Renk körlüğünün tedavisi yoktur! Ancak çoğu renk körü renk görme eksikliğini renk körlüğü kromojen lensler ile giderebilir mesleki faaliyetlerini yada normal hayatlarını sürdürürlerken renk körlüğü lensi kullanabilirler.
Yapılan bazı gen tedavisi çalışmalarında bazı retina hastalıkları ve renk körlüğü giderilmiş durumda olduğu tıp çevreleri tarafından şu an konuşuluyor, ancak şu anki çözüm sadece araştırma protokolleri kapsamında bulunuyor.Bu nedenle önümüzdeki yıllarda renk körlüğü tedavisi konusunda çok ciddi tedavi yöntemlerini sizlere aktaracağımıza eminiz..
Amerikalı bir kaç bilim adamının yaptığı renk körlüğü gen tedavisi çalışmasında iki maymun denek olarak kullanıldı. Görme reseptörlerinin retinadaki ışığı algılaması için eksik olan kimyasallar renk körlüğü düzeltici genler ile kırmızı-yeşil renk eksikliğinin giderilmesi için gerekli olan proteinleri üretmeyi başardı. Maymunlara uygulanan renk körlüğü tedavisinin üzerinde iki yıl geçmesine rağmen hala maymunlar renkleri ayırt edebilir durumda! Bilindiği üzere maymunlar tam renk körüdür. Yani bu yöntem renk körlüğü tedavisinde çığır açacak gibi görünüyor.
Enterasan olan maymunların renk körü olmasının Renk körlüğünün onlara tamamen doğanın bir hediyesi olması.. Çünkü renk körü olan maymunlar doğadaki yiyecek ve besin maddelerini bu şekilde çok daha iyi algılayabiliyorlar.
Renk körleri 2 nci dünya savaşında alman bilim adamları tarafından savaş bombardıman uçaklarına gözlemci olarak görev yapmışlardır. Renk körlüğü bulunan kişiler kuş bakışı olarak kamufle edilmiş stratejik noktaları çok daha net farkedebiliyorlardı. Renk körleri normal kişilerin göremediği bazı renkleri ayırt edebiliyorlar, renk körlerinin ayırt ettiği cisimler genellikle doğa içine gizlenmiş yada kamufle edilmiş cisimler! Bu bakımdan 2 nci dünya savaşında kullanılan renk körleri askerler gizlenmiş hedefleri görerek görevlerini eksiksiz yapmışlardır. Renk körlüğü 2 nci dünya savaşında özel bir yetenek olarak değerlendirildi.