Renk körlüğü lensi çalışma prensibi

Renk Körlüğü Lensleri ile Renk Görmedeki Gelişmeler; Özel olarak tasarlanmış renk körlüğü kromajen lenslerimiz özel bir kaplama içerdiğinden renk körünün renk tanımlama ve algılama kapasitesini geliştirmektedir. Örnek olarak Protanopy Kırmızı Koni eksikliği (Kırmızı reseptör hücrelerinin) veya kırmızı renk görme hücrelerinin çalışmadığı durumlarda, kromojen renk körlüğü lensleri çeşitlerinden Kırmızı filtre içeren lens grubu renk görme eksikliğini %99 oranda gidermektedir. Renk körlüğü lensleri o kadar başarılıdır ki Protanopy (kırmızı koniler toplam eksikliği) ve Deuteranopy (yeşil koniler toplam eksikliği) gibi en ciddi durumlarda dahi kırmızı-yeşil renk körlüğü eksikliklerinin her türü için uygulanabilir bir renk körlüğü kontakt lensi bulunmaktadır. Renk körlüğü lensleri ile renk görme hatarını düzeltmek için özel haploskopik filtreler dizayn edilmiştir. Renk körlüğü kromajen lenslerde bulunan haploskopik filtreler renk görme reseptörlerinin, görme sinir sistemine giden ışık dalga boyunu değiştirerek renklerin ayırt edilmesini sağlamaktadır. Renk hücrelerinde bulunan renk eksikliğe göre ışık dalga boyu orta seviyeye çekilmek sureti ile renk görme normal hale getirilir.

Renk körlüğü bulunan kişiler renk görme hücrelerinin çalışmadığı ve eksik olduğu durumlarda, görme sinirlerine sürekli olarak aynı verileri gönderirler! Ancak ideal tespiti yapılmış bir renk körlüğü lensi göze giren ışığın dalga boyunu değiştirdiği için renk verilerinin doğru ışık dalga boyu ile görme sinirlerine iletilmesini sağlar.

Yeşil renge duyalı görme hücreleri eksik olan bir renk körü yeşil ve sarı tonlarını ayırt edemez durumda olabilir. Bu durumda takılacak renk körlüğü lensi ışık dalga boyunu orta dalgaya doğru kaydırarak, renk körünün duyarlılık fonksiyonlarını değiştirerek renk görmeyi geliştirir.

Renk körlüğü lenslerinin çalışma prensibi ile ilgili olarak aşağıda yazılı normal renk görme ışık dalga boyları dikkate alınarak, gerekli renk algılama hesaplamalar yapılır.

  • Yeşil Renge Duyarlı Görme Reseptörleri-Orta Dalga Boyu)
  • Mavi Renge Duyarlı Görme Reseptörleri-Kısa Dalga Boyu)
  • Kırmızı Renge Duyarlı Görme Reseptörleri-Uzun Dalga Boyu)
  • Renk görmeyi normal seviyeye getirmek amacı ile ışık dalga boyları azaltılarak veya yükseltilerek renk körünün renk görmesi heyecan verici bir şekilde geliştirilir. Kromojen renk körlüğü lenslerinde bulunan haploskopik filtrenin ışık dalga boyuna etkisi gerçekten inanılmaz!

    07 Ekim 2013

    Leave a Reply